Welkom

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar.

Geen reden om leeftijd te verlagen naar 45 jaar volgens studie Universiteit Antwerpen

Een doctoraatsstudie aan de Universiteit Antwerpen toont aan dat er in Vlaanderen geen duidelijke toename is van dikkedarmkanker bij 45-45jarigen. Het Bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker uitbreiden naar 45 jaar is dus niet aangewezen is de conclusie van de studie.

Lees het artikel HIER

De Vlaamse overheid organiseert en financiert vier bevolkingsonderzoeken. De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker sporen respectievelijk borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker op. Vroegtijdige opsporing verhoogt de kans op genezing aanzienlijk voor elk van deze ziekten.

Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen spoort 12 aangeboren aandoeningen op bij pasgeborenen. Hier voorkomt of beperkt vroegtijdige opsporing ernstige gezondheidsproblemen bij deze kinderen.

Alle vier de bevolkingsonderzoeken zorgen er voor dat minder mensen sterven aan de ziekten die opgespoord worden. Daarom investeert de Vlaamse overheid in deze projecten.

Klik op één van de onderzoeken voor meer informatie.

Wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkdedarmkanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen?

JAARRAPPORT 2018

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelde op 22 oktober 2018, het jaarrapport 2018 voor. Dit in het kader van de Gezondheidsdoelstelling Bevolkingsonderzoeken naar kanker, samen met het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister.

NIEUWS