Voor- en nadelen van een screening
Voor- en nadelen van een screening
Screenen heeft zowel voordelen als nadelen.
Belangrijkste voordelen:
- Een tijdige opsporing van een ziekte verhoogt meestal de kans op genezing of beperkt de impact ervan. Bepaalde risicofactoren tijdig opsporen kan erger voorkomen.
- De resultaten kunnen mensen geruststellen of ze ertoe aanzetten om gezonder te gaan leven.
Belangrijkste nadelen:
- Een vals-positief resultaat maakt mensen nodeloos ongerust en geeft aanleiding tot een overbodige diagnostische test. Een afwijkend resultaat kan bovendien tot een behandeling leiden terwijl de afwijking spontaan zou zijn verdwenen of nooit tot klachten zou hebben geleid.
- Een vals-negatief resultaat stelt mensen onterecht gerust. Zorgverleners kunnen dan bovendien minder aandacht hebben voor klinisch vastgestelde symptomen.
- Sommige mensen vinden het wachten op het resultaat van een screening erg stresserend.
- Sommige screenings zijn oncomfortabel of houden zelfs risico’s in voor de gezondheid, bijvoorbeeld door blootstelling aan röntgenstraling.
- Een screening levert soms informatie op waarom men niet heeft gevraagd, bijvoorbeeld over familiale risico’s of over ziekten waarnaar niet werd gezocht.
Aangezien een screening niet alleen voordelen maar ook nadelen kan hebben, is het noodzakelijk om de betrouwbaarheid en de zinvolheid ervan zorgvuldig te beoordelen. Dat geldt ook voor een screening die in het kader van een bevolkingsonderzoek door de overheid wordt aangeboden.
Persmededeling van Wouter Beke, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Bevolkingsonderzoek naar kanker werkt: steeds minder gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen
* De belangrijkste cijfers uit het jaarrapport vindt u als bijlage bij dit bericht. *
Aantal gevorderde darmkankers (stadium II,III en IV) in Vlaanderen lager dan voor de start van het...
Oproep kandidaturen Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek
De Vlaamse overheid organiseert bevolkingsonderzoeken (screeningsprogramma’s) naar dikke darmkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en aangeboren aandoeningen. Daarnaast wil ze ook de kwaliteit van andere screeningsinitiatieven verhogen en burgers behoeden voor bevolkingsonderzoeken...
Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code
De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. Verschillende expertisecentra zetten hun handtekening al, zoals het...
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar
Geen reden om leeftijd te verlagen naar 45 jaar volgens studie Universiteit Antwerpen
Is de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker zinvol?
In het nieuws...