Limburg blijft kampioen borstkankerscreenings

  • 18 juni 2018
Limburg blijft de beste leerling van de klas voor borstkankerscreening. De top vijf van gemeenten waar het grootste aantal vrouwen een mammografie laat uitvoeren, kleurt immers volledig Limburgs. Helemaal bovenaan staat Herstappe (84,6%), gevolgd door Hamont-Achel (77,6%) en Neerpelt (76,6%). “In Limburg zitten we met borstkankerscreenings volledig op schema, maar in de rest van Vlaanderen is er nog werk”, zegt professor Erik Van Limbergen, specialist borstkankeronderzoek van het UZ Leuven.
 
Volgens de meest recente cijfers over borstkankerscreenings uit 2016 liet in Limburg 70 procent van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar - de doelgroep - een mammografie uitvoeren. 58,8 procent van de vrouwen nam deel aan het screeningsprogramma - in 2014 was dat nog 57,9 procent. De rest van de vrouwen - bijna 12 procent - komt uit het diagnostisch circuit en liet op eigen initiatief of op aanraden van een arts een mammografie uitvoeren. Limburg blijft daarmee kampioen borstkankerscreenings in Vlaanderen.
 
De top vijf van beste leerlingen van de klas in Vlaanderen kleurt zelfs volledig Limburgs. Helemaal bovenaan staat Herstappe (84,6%) - wegens zijn zeer lage bevolkingsaantal is dit wel een wat vertekend cijfer - , gevolgd door drie Noord-Limburgse gemeenten: Hamont-Achel (77,6%), Neerpelt (76,6%) en Bocholt (75,7%), op de vijfde plaats staat Halen (75,6%).
 
Mortaliteit
 
Met 70 procent blijft Limburg ver boven het Vlaamse gemiddelde dat in 2016 65,3 procent bedroeg. “Sinds we in 2001 in Vlaanderen gestart zijn met borstkankerscreenings hebben we al een hele weg afgelegd, maar ons streefdoel - een dekkingsgraad van 70 tot 75 procent over heel Vlaanderen - hebben we nog niet bereikt”, zegt professor Erik Van Limbergen, specialist borstkankeronderzoek van het UZ Leuven. “Vergeleken met Europa zitten we qua dekkingsgraad ook nog altijd bij de mindere goden. Dat heeft voor een stuk te maken met de verkeerde informatie die de afgelopen jaren verspreid is door tegenstanders van screenings, onder meer rond overdiagnose en mortaliteit.
 
Wat dat laatste betreft kan ik heel duidelijk zijn: toen ik 40 jaar geleden als assistent begon stierf 45 procent van de vrouwen met borstkanker. Vandaag is dat nog 18 procent. Die daling is voor de helft het gevolg van verbeterde behandelingen, maar voor de andere helft dus door de screenings.”
 
(Bron: Het Belang van Limburg - Koen Snoeckx)
NIEUWS

Vlaanderen start bevolkingsonderzoeken naar kanker opnieuw op.

08/05/2020

Vlaanderen start bevolkingsonderzoeken naar kanker opnieuw op.

De Bevolkingsonderzoeken Dikkedarmkanker en Baarmoederhalskanker starten vanaf 11 mei opnieuw op. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt voorbereid.

30 Feiten en misverstanden over borstkanker

20/01/2020

Over borstkanker bestaan veel misverstanden. Zeker over factoren die borstkanker zouden veroorzaken of het risico verhogen. Hierdoor kunnen sommige mensen zich onnodig zorgen maken....

Persmededeling van Wouter Beke, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

05/12/2019

Bevolkingsonderzoek naar kanker werkt: steeds minder gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen

* De belangrijkste cijfers uit het jaarrapport vindt u als bijlage bij dit bericht. *

Aantal gevorderde darmkankers (stadium II,III en IV) in Vlaanderen lager dan voor de start van het...

Oproep kandidaturen Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek

25/11/2019

De Vlaamse overheid organiseert bevolkingsonderzoeken (screeningsprogramma’s) naar dikke darmkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en aangeboren aandoeningen. Daarnaast wil ze ook de kwaliteit van andere screeningsinitiatieven verhogen en burgers behoeden voor bevolkingsonderzoeken...

Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code

25/11/2019

De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. Verschillende expertisecentra zetten hun handtekening al, zoals het...