Baarmoederhalskanker

Welkom op de site van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Op deze website vindt u alle informatie over het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en hoe u - door deelname aan dit bevolkingsonderzoek - baarmoederhalskanker vroegtijdig kunt opsporen.

Jaarlijks krijgen ongeveer 350 vrouwen in Vlaanderen baarmoederhalskanker. Dit komt overeen met ongeveer 2.3% van alle kankers bij vrouwen.
Baarmoederhalskanker wordt voorafgegaan door een aantal voorstadia (letsels die nog geen kanker zijn). Behandeling van deze voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker.
De voorstadia van baarmoederhalskanker leiden niet tot sterfte maar wanneer de aandoening in een zeer laattijdig stadium ontdekt wordt, overleeft minder dan één vijfde van de vrouwen.
Door elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, worden baarmoederhalskanker en de voorstadia ervan vroegtijdig opgespoord en behandeld. Een vroege opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is en u sneller herstelt.

Voor de meeste vrouwen is het onderzoek van het uitstrijkje volledig gratis. U kunt toch een factuur krijgen wanneer:

  • er afwijkende cellen worden gevonden en er een HPV-bepaling nodig is,
  • het uitstrijkje door een tweede patholoog moet beoordeeld worden,
  • de patholoog die uw uitstrijkje beoordeelt niet volledig geconventioneerd  is en dus een supplement mag vragen.

Voor de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog krijgt u een deel terugbetaald van het ziekenfonds. U dient enkel uw persoonlijke bijdrage (het remgeld) zelf te betalen.
Ontvangt u een rekening van het labo en weet u niet goed waarom? Contacteer dan uw ziekenfonds.

Een eventueel vervolgonderzoek bij lichte of ernstige afwijkingen is niet gratis. De kosten van deze onderzoeken vallen onder uw ziekteverzekering. Uw ziekenfonds betaalt dan een deel van de kosten. Zelf betaalt u enkel de persoonlijke bijdrage (het remgeld).